Joodse gemeenschap in Oekraïne

Joodse gemeenschap in Oekraïne

Een ijskoude winter staat weer voor de deur in Oekraïne. De armoede waarin vele Joden in het land leven is schrijnend. Joodse ouderen hebben een weekbudget van tien euro om medicijnen, kleding en eten te kopen, terwijl de voedselprijzen hoger zijn dan ooit. Begin dit jaar was een filmteam van Family7 in Oekraïne op uitnodiging van Christenen voor Israël en bezocht daar de Joodse ouderen. Presentatrice Sara nam de proef op de som en ging boodschappen doen met dit bedrag. Ze ging naar de lokale markt waar je voor weinig geld groente, vlees, kaas en allerlei andere voedingswaren kunt kopen. Maar al snel kwam ze tot de ontdekking dat het echt niet eenvoudig is. Een kilo aardappels, wat wortels, bieten en uien, een klein stukje kaas, twee broden, wat eieren, bakolie en boter. En dan is het geld op.

Sara: ‘Onze vertaalster Alina legde me nadien uit dat ik in een halfuurtje boodschappen doen het hele weekbudget van een Joodse oudere heb opgemaakt. Dat betekent dus: Geen geld voor kleding, geen geld om bijvoorbeeld een kachel te vervangen als deze stuk is. Ook medicijnen zijn duur. Daarom nemen de ouderen maar de helft of een kwart van de voorgeschreven dosis. Met alle gevolgen van dien. De keuze is hartverscheurend: koop ik eten of medicijnen?’

Nauwelijks een maand na het bezoek brak de coronacrisis uit. De penibele situatie waar de mensen in zaten, werd ineens nog veel ernstiger. De voedselprijzen verdubbelden in enkele weken tijd, en door de quarantaine worden de Holocaust-overlevenden nóg eenzamer dan ze al waren. De Joodse gemeenschap is ten einde raad.

Family7 komt in actie om twee keukens te renoveren van de Joodse scholen in Odessa en Kirovograd. Deze keukens worden gebruikt om honderden weeskinderen te voeden, maar ook om maaltijden te bereiden voor de arme Joodse ouderen. De renovatie van deze keukens kost bij elkaar 30.000 euro. Daarnaast willen we voedselpakketten uitdelen om de Joodse ouderen te helpen. Eén voedselpakket kost tien euro.

U kunt een gift overmaken via het doneerformulier, of op rekeningnummer NL47 RABO 0394 022 521 van Stichting ETV te Apeldoorn, onder vermelding van ‘Oekraïne’. Mogen we op uw steun rekenen?

€ 158227

Streefbedrag: € 175000

90%
Donatie bedrag

Uitzendingen:

‘Veel Holocaustoverlevenden en wezen zijn afhankelijk van de schoolkeukens van de Joodse scholen. De apparatuur komt uit de Sovjettijd en hangt met plakband aan elkaar. Toch krijgt het toegewijde personeel het voor elkaar om een voedzame maaltijd klaar te maken . Het is heel hard nodig dat de spullen worden gerenoveerd. En daarnaast delen we voedselpakketten uit aan Joodse ouderen.’

Christenen voor Israël

In Oekraïne leven nog vele Holocaust-overlevenden. Een heel aantal van hen leeft in armoede. Ze hebben in hun leven veel meegemaakt en moeten nu rond zien te komen van een kleine uitkering. Christenen voor Israël geeft steun en biedt een luisterend oor aan de Joodse ouderen. Het team bezorgt het hele jaar door voedselpakketten bij Joodse ouderen en gaat bij ze op bezoek. Zo weten deze mensen dat ze niet vergeten worden en krijgen ze steun in hun vaak armoedige levenssituatie.

Daarnaast helpt het team van Christenen voor Israël Joden om te emigreren naar hun thuisland Israël. Van over de hele wereld maken Joden Alija (dat is de Hebreeuwse benaming voor de emigratie naar Israël). Dit is voor velen de vervulling van een lang gekoesterde droom, maar geen gemakkelijke stap. Denkt u bijvoorbeeld aan armoede en een kloof in cultuur en taal. Christenen voor Israël helpt bij de terugkeer naar Israël. Op deze manier wordt de drempel voor Joden verlaagd om deze stap te maken. 

 

CVI Logo

De keuze is hartverscheurend: koop ik eten of medicijnen?

Family7 Magazine oktober 2020Uitgebreid interview

In het Family7 Magazine van oktober 2020 staat een uitgebreid artikel over deze actie.